Högkvalitativa produkter kan köpas.
Du är här: Hem » Nyheter » Whisky, vin och sprit åldrande: vetenskapen om åldrande fat

Whisky, vin och sprit åldrande: vetenskapen om åldrande fat

Visningar:0     Författare:site Editor     Publicera Tid: 2022-02-17      Ursprung:Webbplats

Alla vet att en välskött whisky har panache. Ju äldre är det desto snyggaste, smakfulla och sofistikerade. Det är en del av vår kultur.

Men få människor förstår faktiskt hur åldrandet fungerar. Det visar sig, det är inte bara en marknadsföring gimmick, inte ens nära. Spendera år i åldrande fat är det som gör whisky, whisky.

I den här artikeln ska vi lära dig vetenskapen om åldrande whisky. Det är en vacker process och det förtjänar vår uppskattning. Så läs vidare och bli en fat-aging expert.


Varför är fat åldrande så viktigt

Om du vill övertyga dig själv om vikten av fat åldrande, är det enklaste man kan göra ta en klunk av en icke åldrad whisky. Ej åldrade whisky, även känd som vit hund whiskey, blir alltmer populär i dessa dagar. Och för att vara ärlig, vi är inte riktigt säker på varför.

Det är inte så vit hund whiskey är nödvändigtvis dåligt; det är bara att den saknar alla de saker som gör whisky stor. Det är klart och ointressant. Det behöver inte komplexiteten i smak och arom som du förknippar med en väl åldern whisky.

Alla dessa extra smaker och dofter som gör whiskey så mycket bättre än vodka kommer från åldrandet. Så låt oss dyka in i vetenskapen.


Fat Val och beredning

En väl-aged whisky börjar med en väl vald och väl förberedda ek fat. Ek är den idealiska trä för åldrande whiskey för en rad olika skäl:

Ek är låg i hartser jämfört med andra typer av trä. Resins avger en stark saftig smak, och vi vet inte många människor som gillar saftig whisky.

Ek har gott om andra läckra organiska föreningar (som vi kommer att tala om nedan) som ger whiskey sin smak.

Ek är porös nog att syre kan komma in i pipan och ångor kan lämna pipan men inte så poröst att whisky kommer att läcka ut.

Pipan historia är också viktigt. Till exempel, om du gör en bourbon stil whiskey, använder du en oanvänd fat. Och om du gör en scotch-stil whiskey, använder du en tunna som redan har använts för att ålders bourbon.

När du har din fat, du förbehandla det. Förbehandling innebär vanligtvis uppvärmning av insidan av pipan tills den åstadkommer förkolning. Detta kol kommer att fungera som ett filter, vilket ger whisky som smidig, skarp smak.


359


Åldrande Barrels Ge Whiskey Flavor

Åldrande fat göra mycket mer än filter whisky. De ger den dess smak, färg, och dess lukt.

Detta är bröd och smör av åldrandet. När temperaturen fluktuerar i lagret, antingen från dag till dag eller årstid till årstid, trycket i fat ökar och minskar som svar. När trycket är högt, whisky sipprar in i porerna av de fat, och när temperaturen sjunker, whisky sipprar tillbaka ut igen.

Genom denna process, under många år, extraherar whisky utsökta föreningar från träväggar i pipan. De tre viktigaste föreningar som du behöver veta om är lignin, laktoner och tanniner.

Lignin bryts ner till andra föreningar som ger whiskey kryddnejlika smaker och rökig smak. Den lägger också vanillin till whisky, vilket som ni säkert kunde ha gissat, det ger en vaniljsmak.

Laktoner är förknippade med en smörig, kokos smak. Ekfat från USA tenderar att vara högre i laktoner än sina europeiska motsvarigheter. Det är därför bourbon tenderar att vara butterier än scotch.

Slutligen ger tanniner whisky den sammandragande smak som ofta kallas \"träspice. \" Medan de flesta fat är chock fulla av tanniner, lämnar de tunnan i en långsammare takt än lignin och laktoner. Det betyder att ju längre du åldrar en whisky, desto mer träspice smak kommer det att ha.

Europeiska ek tenderar att ha fler tanniner än amerikansk ek. Det är det som ger Scotch det är utsökt träspice smak.


Effekten av temperaturen på åldringsprocessen

Som vi noterade ovan är temperaturfluktuationer avgörande för åldringsprocessen. Utan dem skulle whiskyen inte extrahera de nödvändiga föreningarna från träet.

Men storleken på dessa temperaturfluktuationer är också viktiga. I Kentucky, där Bourbon är gjord, är dagar heta och nätterna är kalla. Medan i Skottland är hemmet för scotch, temperaturer mycket mer konsekventa.

Därför är Scotch vanligtvis åldras under mycket längre tid än bourbon. De extrema temperaturfluktuationerna i Kentucky betyder Bourbon åldrar mycket snabbare.


331

DEGONG WHISKEY DESTILLATION UTRUSTNING


Åldrande och avdunstning

Ett slutligt element i åldringsprocessen avdunstas. Med tiden kommer alkohol, vatten och vissa föreningar att indunstas ut ur åldrande fat. Det här är det som är känt som \"Angels andel. \"

Även om detta låter som en tragisk förlust. Avdunstning är avgörande för åldringsprocessen och det är en indikation på en hälsosam whisky.

Alkohol och vatten avdunstar vid något olika förhållanden. Om dina fat är i en fuktig miljö, kommer mycket mer alkohol att avdunsta än vatten. Medan de är i torr miljö blir förångningen senare.

Oavsett vad din miljö är, är alkoholavdunstning att din whisky kommer att förlora sin anda karaktär över tiden. Det är möjligt att åldras en whisky för mycket.


Ge det ett försök

Nu när du förstår vetenskapen om fat åldrande är det dags att prova det själv. Du kan vända någon intetsägande sprit till något gott med lite tålamod.

Var uppmärksam på oss
Facebook
Twitter
Google
Linkedin
Instagram
DEGONG DTR
Brewery - Kemikalier - Choklad - Kosmetika - Apotek - Industri - Jordbruk - Mat - Mjölk
  • Whatsapp
    Fax: +86 186 1518 5568
  • E-post
    info@degonget.com
  • Telefon
    Tollfri: +86 531 58780867