Högkvalitativa produkter kan köpas.
Du är här: Hem » Nyheter » Märkliga luktar i öl och hur man undviker dem

Märkliga luktar i öl och hur man undviker dem

Visningar:143     Författare:site Editor     Publicera Tid: 2021-12-27      Ursprung:Webbplats

Konstig lukt i öl

Oavsett om du just har börjat brygga eller har brygger ett tag, kan du ha upplevt olika smaker av öl på något stadium av din resa. Vi vet att det här kan vara en besvikelse, varför vi delar några av de vanligaste luktarna, varför dessa lukt uppstår och hur man undviker dem i din nästa brygga.

Att kunna känna igen och korrigera (eller ännu bättre, undvika helt) Dessa vanliga lukt är en viktig del av att vara en bra brygger. Men innan vi börjar, finns det några bra allmänna praxis du kan följa för att du alltid får de bästa resultaten från öl först:

 • Rengör och desinficera allt! Renlighet är en av de viktigaste aspekterna av bryggkvalitets öl.

 • Använd alltid frisk jäst och tillräckligt med jäst. Om du använder flytande jäst, gör en ordentlig storlek starter, om du använder torrjäst, se till att den löper ut och rehydrera. Du kan läsa mer om att göra jäststartare här.

 • Lägg till syre till din wort. Oavsett om det är en milkshake eller en dedikerad syre tank, kommer korrekt oxygenering att vara annorlunda.

 • Jäsning vid temperaturen som är lämplig för jäst som du använder. Läs mer om jäsning här.

249


Så, vilka lukt ska du leta efter?

Acetaldehydurna gröna äpplen, cider, och i vissa fall även ruttna äpplen

Acetaldehyd är en av de vanligaste luktarna i öl, och nästan alla öl produceras av jäst under den primära fermentationsprocessen. Vanligtvis omvandlas till etanolalkohol, om öl har otillräcklig ton, mycket hög specifik gravitation eller bryggd vid för hög (eller i vissa fall är för låg) temperatur, produceras acetaldehyd ibland.

Hur man undviker denna lukt

Den ruttna äppelmaken är definitivt något du bör undvika i ditt hembrygga, och är vanligtvis resultatet av en bakteriell infektion. Det enklaste sättet att undvika infektion är att ordentligt sanera all bryggningsutrustning!

Du kan också förhindra Apple / Cider lukt på följande sätt:

 • Fullt ut öl innan du lägger på jästen.

 • Undvik exponering för syre under fermentationsprocessen (motstå uppmaningen att öppna fermentorns lock och kontrollera din brygga, eftersom patogener eller smittsamma medel vanligtvis kan spridas genom luften).

 • Flaska inte eller fat öl för tidigt.


Diacetyl - smör, smör popcorn eller butterscotch

Diacetyl låter inte så illa som cider eller ruttet äpple, gör det? Detta är en annan kemikalie som naturligt produceras av jäst och brukar reabsorberas av jästceller. Denna smöriga smak kan orsakas av svag jäst, överdriven eller otillräcklig oxidation, långvarig låg jäsningstemperatur (vanligtvis lager) och svag eller kort kokning.

Hur man undviker denna lukt

 • Behandla din jäst vänligt och ge den näringsämnen som behövs för hög densitetsväxter.

 • Använd inte för hög eller för låg temperatur för att stimulera jäst.

 • Var noga med att ventilera och ta din tid under fermentationsprocessen.


Estery-bananer, päron, fänkål och till och med rosenblad / bubbelgummi

Återigen kan dessa off-smaker inte se så illa ut, men om du inte brygger några andra stilar, som vissa engelska / belgiska ale, borde det inte vara en smak som plötsligt visas i din öl. Ester-smaker produceras under fermentationsprocessen, vilket ger fruktiga smaker till din öl.

Hur man undviker denna lukt

Även om de inte är de värsta smakerna på den här listan, kan du undvika dem på följande sätt:

 • Låg temperatur jäsning.

 • Se till att du sätter i tillräckligt med jäst.

 • Aerate din wort.

Notera:Om denna smak uppstår när du använder en stam av Ayers jäst i Storbritannien, kan du försöka använda amerikansk öl.

30


Fenolskydd, kryddnejlika, kanel, muskotnöt eller rökig arom

Vi kommer att bli mer vetenskapliga här ... Fenoliska föreningar innehåller hydroxyl- och kolmolekyler, som är ansvariga för de många läckra smakerna i mat och till och med lite öl. Men om öl du brygger inte har denna smakprofil, kommer du vanligtvis att lämna en plast eller rökig smak.

Denna lukt kan orsakas av för mycket klor i vattnet eller den använda jäststammen.

Hur man undviker denna lukt

Försök med flaska vatten nästa gång och se om situationen förbättras. Du kan också använda amerikansk eller brittisk jäst istället.


Fusel-alkohol

Det kan tyckas konstigt, men öl kan ha en lukt av alkohol och beskrivs vanligtvis som \"het \". Om det finns ett problem under fermentationsprocessen kan den måttligt alkoholiska ölen bli för full.

Den alkohol vi behöver i öl är etanol, som produceras av jäst när den omvandlar maltosocker. Emellertid försökas ibland andra alkoholer till fermentationsprocessen, såsom propanol, isobutanol, butyraldehyd och isoamylalkohol (A.K.A. Fuselalkohol).

Hur man undviker denna lukt

Om din öl smakar som färgtunnare eller nagellack, så har några av dessa ovälkomna alkoholer lagt till jäsning. Fermentationstemperaturen kan vara för hög, så se till att du behåller den rekommenderade temperaturen för jästen nästa gång.


Dimetylsulfid (DMS) - Creamed Corn eller Cooked Vegetables

Denna lukt är lite komplicerad, men vi kommer att försöka hålla det kort och sött. Kort sagt, DMS härleds från sönderdelning av S-metylmetionin (SMM). Denna kemikalie produceras under groddningssteget hos maltningsprocessen. Detta är en vanlig speciell lukt i ljus öl, och det finns en anledning bakom den.

Idag, med undantag för den lättaste malten, har de flesta malter sin SMM drivit bort under ugnsbränningsprocessen. SMM är känslig för värme, så under mashing-processen börjar det sönderdelas i dimetylsulfid (DMS). De flesta av DMS avdunstar sedan under den kokande fasen på din brygga.

Hur man undviker denna lukt

Om din första sipp av nybryggad öl smakar som smör majs, måste du ha ett DMS-problem på dina händer. Här är några sätt att undvika denna lukt:

 • Fokusera på att koka din öl - täck inte din utrustning under kokprocessen, eftersom det här kommer att förhindra att DMS avdunstas. Varje kondensat som bildas på locket fylls med DMS och dropp direkt tillbaka till din brygga. Dessutom koka kraftigt, koka.

 • Minimera vila tid på varmväst-ju längre det blir varmt, ju mer DMS det producerar. Kyl worten snabbt efter kokning.


Sur - ättika eller sura

Om du inte brygger sur öl, bör du försöka undvika denna lukt. Sour smak är vanligtvis resultatet av bakteriell infektion eller vild jästinfektion. Detta kommer att få din brygga att ha en mycket stark ättika smak.

Hur man undviker denna lukt

Tyvärr, när det händer, finns det inget du kan göra för att rädda din homebrew. Det enklaste sättet att undvika detta är att desinficera noggrant, ja, du gissade det. Ju mer öl du brygger, desto mer utrustning du använder. Detta gör desinfektion ännu viktigare! Också motstå frestelsen att öppna fermentorns lock och kontrollera din brygga, eftersom det ökar risken för infektion.


Det här är några av de vanligaste luktarna, men det finns många andra. Den viktigaste punkten är: Bra desinfektions- och bryggmetoder är nyckeln till att undvika lukt.

209

Koppar ölbryggningsutrustning


Har du någonsin haft upplevelsen av lukt öl eller är du intresserad av ölbryggningsutrustning? Vänligen skicka ett mail till osskate@degonget.com.


Var uppmärksam på oss
Facebook
Twitter
Google
Linkedin
Instagram
DEGONG DTR
Brewery - Kemikalier - Choklad - Kosmetika - Apotek - Industri - Jordbruk - Mat - Mjölk
 • Whatsapp
  Fax: +86 186 1518 5568
 • E-post
  info@degonget.com
 • Telefon
  Tollfri: +86 531 58780867