Visningar:0 Författare:site Editor Publicera Tid: 2022-02-11 Ursprung:Webbplats
Whisky-produktionen varierar beroende på vilken stil som görs, det land där det härstammar och andra faktorer, men den allmänna processen är densamma i de flesta fall.
Malt
Alla whisky börjar som rå korn-i fallet med malt whisky, korn, som måste behandlas speciellt för att komma åt sina sockerarter. Byggen är fuktad och tillåtet att delvis spira eller groa, en process som kallas maltning som utsöndrar ett enzym som omvandlar korns stärkelse till sockerarter. Spiring är avskuren när kornen torkas genom uppvärmning.
Mashing
Sockerarterna i kornet måste extraheras före jäsning, och detta görs genom mashing. Korn som används som som används som majs, vete eller råg-är malar upp, sätts i en stor tank (kallad mash-tun eller badkar) med varmt vatten och omrörs. Även om destillatorn inte gör malt whisky, läggs någon markmalt korn för att hjälpa till att katalysera omvandlingen av stärkelser till sockerarter. Den resulterande blandningen liknar gröt. En gång så mycket socker som möjligt har extraherats, blandningen - nu känd som mos eller wort (om den är ansträngda av fasta ämnen) -Moves på jäsningssteget.
JÄSNING
Fermentering uppstår när mash / wort möter jäst, vilket goblar upp alla sockerarter i vätskan och omvandlar dem till alkohol. Detta sker i jätte kärl, ofta kallade tvättbacks. Processen kan ta var som helst från 48 till 96 timmar, med olika fermentationstider och jäststammar vilket resulterar i ett spektrum av olika smaker. Den resulterande ölliknande vätskekallade destillers öl eller tvättar i ca 7% -10% ABV innan den går in i still.
DESTILLERING
Destilleringsprocessen ökar alkoholhalten i vätskan och ger ut flyktiga komponenter, både bra och dåliga. Stills är vanligtvis gjorda av koppar, vilket hjälper till att stripa andar av oönskade smak- och aromföreningar. De två vanligaste typerna av stillbilder-stillbilder och kolumn stillbilder-funktioner annorlunda. Båda beskrivs nedan.
Potte fortfarande destillation
Pottstills används i produktionen av whisky-vanligtvis, men inte alltid, malt whisky-från Skottland, Irland, USA, Kanada, Japan och någon annanstans. Potte fortfarande destillation är en satsprocess. Vissa stilar använder dubbeldestillation, medan andra destilleras tre gånger.
Tvätten går in i den första fortfarande, kallas ofta de låga vinerna, där den är uppvärmd. Alkohol kokar med en lägre temperatur än vatten, så alkoholångorna stiger av vätskan och in i still nacken och lynearmen, så småningom når kondensorn, vilket gör dem till vätska igen. Den resulterande vätskan, som är ca 20% ABV, går in i den andra stilla, eller andan, där processen upprepas. Vid denna tidpunkt kan en tredje destillation uppstå. Den resulterande slutliga andan kommer från att fortsätta med cirka 60% -70% ABV. Destillatorn kasserar eller förbehåller en viss anda från början och slutet av körningen, känd som huvuden och svansarna, på grund av sina oönskade smaker och aromer. Det vila kända som hjärtat-går i fat, ofta genom en ande säker.
Kolumn fortfarande destillation
Kolumn stillbilder, även kända som kontinuerliga eller kaffe stillbilder, används vanligtvis för att producera bourbon, råg och andra amerikanska whisky, liksom spannmål från Skottland, Irland, Kanada, Japan och någon annanstans. Kolonnen arbetar fortfarande kontinuerligt och effektivt, tar bort behovet av satsprocessen av pottstillstånd.
Destillers öl matas in i kolonnen fortfarande på toppen och börjar gå nedåt, passera genom en serie perforerade plattor. Samtidigt stiger het ånga från botten av det stilla, som interagerar med öl när den strömmar nedåt, som skiljer ut de fasta ämnena och oönskade ämnen och trycker upp de lättare alkoholångorna. När ångorna slår varje platta, kondenserar de, vilket hjälper till att bli av med tunga ämnen som congeners och ökar alkoholhalten. Så småningom riktas ångan i en kondensor. Kolumn stillbilder kan producera anda upp till 95% ABV, även om de flesta whisky är destillerade till lägre bevis.
Hybrid stillbilder, som inkluderar en kolumn ovanpå en kruka, kan användas på något sätt.
MOGNANDE
Nästan alla whisky är åldrade i trä - vanligtvis ek-containrar. Ett anmärkningsvärt undantag är majs whisky, som kan vara åldras eller orörda. Bourbon, Rye, och andra typer av amerikansk whisky måste åldras i nya charred ekfat, medan för andra länders stilar, är typen av ek och dess tidigare användning vanligtvis kvar till producenten. Fat lagras i lager, och som whisky mognar, avdunstar en del av alkoholen: detta är känt som änglarnas andel, och det skapar en distinkt (och härlig) lukt i lageret. Några whiskyer, som scotch, har en önskad minimiålder.
Tappning
När en gång mognad flaskas whisky på minst 40% ABV. Whiskyen kan vara chillfiltrerad eller filtrerad på ett annat sätt för att förhindra att det blir grumligt när kallt vatten eller is läggs till. För de flesta stora whisky märken kombinerar en tapplöpning ett antal fat-var som helst från några dussin till hundratals-från destilleriets lager. När endast ett fat är flaskigt i taget, är den märkt som enkelspel eller enda fat.
DEGONG kopparkolonn fortfarande destillation