Visningar:0 Författare:site Editor Publicera Tid: 2022-03-01 Ursprung:Webbplats
Egenskaper
Glaskarboys och Demijohns
Enkel och billig
Små satser av vitt eller rosévin
Perfekt för nybörjare vinmakare
Plasthinkar och lager
mångsidig och billig
Öppna topp för rött vinstans ner
Perfekt för nybörjare vinmakare
Träfat
trångt påverkar smaken av druvsaft lagrad inuti
Perfekt för åldrande och malolaktisk jäsning
används för jäsning av chardonnay och liknande druvor
svår att behålla
dyr
Ej lämplig för rödvinering
Rostfria tankar
Mycket mångsidig; Kan användas för jäsning, åldrande och lagring
kemiskt inert, smaklös och luktfri (bästa representation av frukten)
erbjuder en hög temperaturkontroll (glykoljacka, isolering)
Mycket lätt att behålla och sanera
extremt hållbar
kostnadseffektiv (låg kostnad per gallon och håller resellvärdet i årtionden)
Bra val för både röd och vit vin jäsning
DEGONG rostfritt stål fermenteringstankar
Trä tankar
liknande egenskaper till ett träfat (syrgas, karaktär, koncentration), men har en större yta
också svårt att behålla
mer ekonomisk än ekfat
Kan användas för antingen röd eller vit vinfermentering, men inte båda (färgöverföring på grund av pigmentretention)
Betongtankar
kan kastas i nästan vilken form som helst som är tänkbar
fungerar som en temperaturstabilisator (cool under heta dagar och varma under kalla nätter)
Mikro-oxygenering och koncentration
måste rengöras regelbundet
kan vara i årtionden innan du spricker
dyr
Bra alternativ för erfarna vinmakare
Lerkrukor
Äldsta Wine Fermentertyp (används för över 8000 år)
Stor isolering (lågtemperaturfermentations)
naturligt stabil
Mikro-oxygenering och koncentration
svårt att skaffa
Arbetskrävande vinproduktion
liten volym
Svårt att sanera (kan spricka under varmt vatten)
Rekommenderas för ekologiska och naturliga vinmakare
Det finns ett par stora punkter att tänka på innan du väljer en vinfermentor. Den viktigaste är den typ av vin du kommer att göra - vit, röd eller ros. Detta kommer att styra dig antingen mot öppna fermenterare för rött vin, eller stängda topp (förseglade) fermenterare för vitt vin och ros.
En annan är hur mycket av det druvtecken och arom du vill behålla. Om du vill bevara den fruktiga smaken, ska du titta mot inerta fermenterare.
Slutsats
Eftersom det är med varje beslut i vinframställningsprocessen, är det inte ett enkelt val.
Medan det finns gott om fermentationsfartyg att välja mellan, finns det inget enda bästa alternativ. Var och en av dessa typer av vinfermentertyper har sina fördelar och nackdelar. Du måste hitta din egen blandning av mångsidighet, hållbarhet och fermentationskontroll.
I slutändan kommer beslutet ner till vinens smaker du vill accentuera.