Visningar:0 Författare:site Editor Publicera Tid: 2021-12-27 Ursprung:Webbplats
Det sägs ofta att ölbryggare gör att öre och jäst gör öl-det här är sant! I den här artikeln kommer våra bryggningsexperter att introducera dig vikten av öljäst i bryggningsprocessen och terminologin som används när man pratar om jäst.
Liksom de andra tre huvudsakliga ingredienserna i öl (vatten, malt och humle) är jäst lika viktigt, eller ännu viktigare. Jäst är en levande organism som innehåller de magiska lilla mikroorganismerna som vänder vår wort till öl. Det viktigaste är att högkvalitativ, välbehandlad och tillräcklig jäst ska läggas till varje öl för att säkerställa bästa jäsnings- och smakutveckling.
Trots detta underskattar många bryggerier vikten av att sätta i rätt mängd frisk jäst.
Jästperiod
Flytande och torr jäst
Detta är formen av jäst du köper som brygger. Flytande jäst är i en flytande suspension, medan torrjäst tar bort vätskan. Båda är effektiva för fermenterad öl.
VIKTIGT ANMÄRKNING: För att beräkna rätt mängd jäst, använd jästspetskalkylatorn.
cellantal
Detta är antalet jästceller per miljard (dvs. 15-150 miljarder räkningar).
genomförbarhet
Detta är effektiviteten av de återstående levande jästcellerna - deras vitalitet och hälsa. Jästceller dör det ögonblick de reproducerar, vilket innebär att effektiviteten hos jästpåse kommer att minska med tiden.
försvagning
Detta är andelen socker i den wort som kan omvandlas av jäst till alkohol. Med andra ord är det mängden arbete som jästen har att göra innan du blir för trött eller går och lägger sig.
förrätt
Startaren är en utspädd sockerlösning som kan aktivera jäst. Det är ansvarigt för att göra jästreplikta. Startaren används huvudsakligen för flytande jäst, men den kan också användas för torr jäst.
Hur man ökar mängden bryggerjäst
Köp och lägg mer jäst
Att använda fler paket med torrjäst och flytande jäst kommer omedelbart att öka din cellantal och ge din jäst mer lagkamrater för att slutföra uppgiften att göra läcker öl.
Använd jäststartare
Att använda jäststartare kan ge din lilla mängd en chans att bränna och multiplicera, för att ge din jäst mer lagkamrater för att slutföra uppgiften att göra läcker öl.
För att förklara jäststartaren i mer detalj, behöver vi i princip förstå vad det är ... Starteret kan vara så enkelt som en steril flaska fylld med fermenterbar urt och jäst för att initiera jäsning, eller det kan vara som en omrörningsplatta , Kolven är så komplicerad som en omrörningsstång (väsentligen inte komplicerad alls).
Blandningsplatta
Detta är en anordning som används i kombination med en omrörningsstång och en kolv, som kontinuerligt kan röra jäststartaren, håll jäst i suspension och främja gasutbyte samtidigt.
Om du inte är bekant med Brewing och vill öka din kunskap, kolla resten av vår artikel. Om du har några frågor om ölbryggningsteknik och ölbryggningsutrustning, kontakta oss. Vi hjälper gärna till! Kontakta Kate och min email:kate@degonget.com